90 Природни елементи од кои е изградено сè. Колку ги има? Дали тоа е доволно?

Катарина Јосифовска

Abstract


По повод прогласувањето на 2019 година за годината на периодниот систем, на состанокот на EuChemS одржан во Берн 2018 година, проф. д-р Дејвид Кол-Хамилтон предложи да се изработи периоден систем што би содржел информации за застапеноста на елементите во природата во однос на нивата употреба. Во рамките на проектот зедоа учество: Саскиа Ван дер Виелс, Јелена Лазиќ, Никола Армароли, Кристоф Коперт, Алекс Шифорст, Катарина Јосифовска и Елена Ленци повеќето од European Young Chemists’ Netrwork, група графички дизајнери од универзитетот Свети Андреј од Шкотска и проф. д-р Дејвид Кол-Хамилтон како раководител на проектот.

Keywords


Periodic table

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2018 Катарина Јосифовска

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.