Номенклатура на органската хемија. 2. Номенклатурани операции

Authors

  • Зоран Здравковски Institute of Chemistry, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Ss. Cyril & Methodius University, Skopje

DOI:

https://doi.org/10.20450/mjcce.2015.853

Keywords:

Organic nomenclature

Abstract

Во номен­кла­турата на хемиските соединенија се користат следниве операции:

  1. Супститутивна операција
  2. Заменска операција
  3. Адитивна операција
  4. Суптракивна операција
  5. конјуктивна операција
  6. мултипликативна операција
  7. операција на фузија
  8. посени операции при именување на природните продукти.

 

Downloads

Published

2015-12-15

How to Cite

Здравковски, З. (2015). Номенклатура на органската хемија. 2. Номенклатурани операции. Macedonian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 34(2), 399–410. https://doi.org/10.20450/mjcce.2015.853

Issue

Section

News - Nomenclature & Terminology

Most read articles by the same author(s)